Житловий фонд: хто фінансуватиме капремонти?


3-го листопада в «Укрінформі» відбувся круглий стіл «Стан житлового фонду України. Хто фінансуватиме масові капітальні ремонти будинків: мешканці чи держава?» Цей захід, який організував ІСЕД, - перший з циклу публічного обговорення актуальних проблем будівництва та ЖКГ. Ми ставимо за мету привернути увагу суспільства й влади до потреби вирішення цілого комплексу питань, які стосуються переважної більшості громадян України. А саме – оновлення житлового фонду, його модернізація, а також створення прозорих правил на вітчизняному будівельному ринку та ін.

Житловий фонд України у містах і селах сьогодні налічує 10,2 млн. одно- та багатоквартирних будинків, у яких знаходиться 19,4 млн квартир. Близько 80% багатоквартирних будинків, які у своїй більшості були побудовані до 1980 року, потребують капітального ремонту – а це понад 800 млн. кв. м. Якщо припустити, що мінімальна вартість капітальних ремонтів багатоквартирних будинків складатиме близько 500 грн. за кв. м., то це вимагатиме коштів в обсязі до 200 млрд. грн., або у перерахунку на одного мешканця – близько 10 тис. грн.

Як відзначив науковий консультант ІСЕД Всеволод Ніколаєв, на сьогодні три фактори - падіння обсягів будівництва, накопичення проблем з обслуговування будівель, а також їхня низька якість - створили серйозну проблему житлового фонду. За його словами, капремонтів потребує до 80% житлового фонду. «Водночас держава наразі не пропонує ніяких механізмів вирішення цього питання», - сказав Всеволод Ніколаєв.

За словами заступника міського голови м. Києва Петра Пантелеєва, сьогодні в Києві близько 600 тис. сімей проживають у будинках, які потребують різного роду ремонтів чи модернізації. «Ми підрахували, що у середньому на ремонт одного будинку потрібно витратити 3-5 млн. гривень. Це - заміна ліфтів, заміна покрівель, вікон, інженерних мереж. У розрахунку на сім'ю мінімальні витрати можуть становити 50 тис. гривень. Для багатьох столичних родин це серйозні витрати і таких коштів у людей просто немає», - відзначив Пантелеєв.

«Держава зробила помилку, коли дала можливість людям приватизувати житло, не обумовивши питання ремонтів будинків, - переконаний мер м. Рівне Володимир Хомко. - А зараз це дуже актуальне питання. Тобто змінилися власники багатьох будівель, а обов'язок здійснювати ремонти лежить чомусь не на нових власниках чи співвласниках, а - на містах. Безумовно, таку ситуації потрібно змінювати».

Інший учасник дискусії – заст. міського голови м. Нова Каховка Володимир Сироватка – навів приклад з його міста, де є 183 будинки, споруджених на 50-60 років тому. «Строк експлуатації цих об’єктів, відповідно до проектів, становив 25 років, - каже він. -  І зараз для нашого міста майбутнє цих будівель - першочергове завдання. Але у нас не стоїть питання капремонтів цих об'єктів, потрібно будувати нові, сучасні, але у міста коштів на це немає».

Як вважає директор департаменту Мінрегіонбуду Дмитро Корчак, за 70 років люди звикли, що багато питань замість за них вирішує держава. «Коли ж у них виникла можливість приватизувати житло, то 98% квартир в Україні було приватизовано доволі швидко. Але люди забули, що власність - це не тільки приватне майно, але й відповідальність за його належне функціонування», - сказав Дмитро Корчак.

Фактично всі учасники дискусії погодилися із тим, що житловий фонд перебуває практично у катастрофічному стані. І якщо не почати вживати комплексних заходів уже зараз, то незабаром ця проблема ще більше загостриться, а її вирішення потребуватиме значно більших коштів, аніж зараз.

Відеозвіт про круглий стіл можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/pg/ises.org.ua/videos/?ref=page_internal