Україна може вийти на самозабезпечення газом вже у 2020 році – експерти ІСЕД


11 липня в Українському кризовому медіа-центрі відбулася експертна дискусія Smart Talk «Енергетична безпека України». Під час заходу йшлося про те, як забезпечити країну власними енергоресурсами, без чого неможлива енергетична безпека та як її зміцнити. Також був представлений «План заходів зі зміцнення енергетичної безпеки країни до 2020 року», який розробили експерти ІСЕД.

Smart Talk – спільний проект Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) та Українського кризового медіа-центру – формат експертних дискусій, присвячених комунікації основних аспектів найважливіших для України реформ.

Участь у Smart Talk взяли:

  • Дмитро Чумак, експерт з питань енергетики ІСЕД;
  • Оксана Короткевич, експерт з питань енергетики ІСЕД;
  • Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України;
  • Олександр Харченко, директор Центру дослідження енергетики;

Дослідження експертів ІСЕД аналізує сучасний стан українського енергетичного сектору та визначає план заходів, що дозволять вирішити найгостріші проблеми галузі та прискорять досягнення цілей, визначених у різноманітних державних цільових програмах розвитку вітчизняної енергетики. За словами співавторів документу, подані у ньому рекомендації здатні забезпечити значний вклад у зміцнення енергетичної безпеки України у найкоротшій перспективі. Зазначений у документі часовий горизонт – до 2020 року – не означає, що, після закінчення цього періоду, більшість описаних проблем та визначених кроків, спрямованих на їхнє вирішення, перестануть бути актуальними.

За словами експертів, в українському енергетичному секторі накопичилась критична маса проблем, які потребують негайного реагування.

«Ми маємо застарілі електромережі, ТЕС, ТЕЦ та атомні електростанції, більшість з яких було побудовано ще за Радянського Союзу. Сьогодні зношеність наших електромереж становить близько 60%. Близько чотирнадцяти українських ТЕС, або в стані необхідності виведення з експлуатації, або до цього наближаються. Крім того, на початку двадцятих років два блоки Запорізької та два блоки Южно-Української атомної станції вичерпують свій вже понадпроектний період і їх потрібно буде виводити з експлуатації. Нам потрібно вже сьогодні розуміти чим виведені потужності заміщати», – пояснює експерт ІСЕД з питань енергетики Дмитро Чумак.

Експерти переконані, що Україна може вийти на самозабезпечення газом вже до 2020 р., якщо збільшить видобуток газу та запровадить заходи з енергоефективності.

«Ми споживаємо втричі більше енергоресурсів, ніж будь-яка європейська країна зі схожим кліматом. Тому пріоритетним завданням для уряду і для всієї нашої держави має бути запровадження культури економного споживання енергоресурсів, посилення енергоефективності та збільшення власного видобутку енергоресурсів», - зазначає експерт ІСЕД з питань енергетики Оксана Короткевич.

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах зазначає, що загалом Україна спроможна до 2020 року видобувати 27 млрд куб. газу і за рахунок енергоефективних заходів цього може вистачати. Щороку Україна видобуває лише 2% газу від наявних на її території запасів, у той час як в інших країнах видобувають 6%.

«Україна посідає третє місце за доведеними запасами природного газу в Європі, ми маємо потужну ГТС, яка дозволяє доставити видобутий газ кінцевому споживачу. Ми маємо значний потенціал для підвищення інтенсивності видобутку ресурсів, але не використовуємо його на повну потужність».

Водночас, директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко наголошує на необхідності інтенсифікації видобутку газу, так як передбачає, що вже через кілька десятиліть світ відмовиться від використання вуглеводнів і цілком перейде на альтернативні види енергетики.

«Через 50 років, згідно більшості прогнозів, вуглеводні будуть непотрібні. Україна повинна встигнути використати, той ресурс, який вона має сьогодні хоча б частково. Ми за 50 років навіть 35-40% не використаємо фізично. Тому, треба поспішати і збільшувати їх видобуток».

Експерт ІСЕД з питань енергетики Дмитро Чумак зазначає, що для вирішення критичної маси проблем, що накопичилися в секторі енергетичної безпкеки, необхідно створити єдиний координаційний центр.

«Координація зусиль – це сьогодні найбільша проблема в Україні у секторі енергетичної безпеки. ЄС та США вже зробили крок вперед у цьому питанні, вони призначають спеціальних уповноважених, створюють координаційні центри, тобто дієві платформи, де питання енергетичної безпеки дискутуються на найвищому рівні і призводять до реальних дій. В Україні ж, на жаль, поки цього немає. Такий центр має бути створений, як і відповідна законодавча платформа. Серед іншого про це йдеться і у презентованому нами плані».

За результатами дослідження, експерти ІСЕД також наголошують на необхідності збереження за Україною статусу найбільшого транзитера газу до Європи. Серед нагальних питань також формування чіткої політики щодо подальшого розвитку атомної енергетики, забезпечення прозорості функціонування та ціноутворення в енергетичному секторі країни та підвищення рівня самозабезпеченості країни енергоресурсами.

План зі зміцнення енергетичної безпеки України вчора, 10 липня, був презентований у Верховній Раді України та отримав схвалення представників влади, експертного середовища та громадянського суспільства. З його змістом можна ознайомитись тут – http://iser.org.ua/proekti/plan-zahodiv-zi-zmitsnennia-energetichnoyi-bezpeki-ukrayini-do-2020-r

Довідково:
Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) є неурядовим аналітичним центром, що об’єднує провідних фахівців різних сфер, які мають досвід аналізу державної політики та розробки ефективних рішень. Основна діяльність Інституту полягає в аналітиці та вдосконаленні державної політики в усіх сферах суспільно-економічного розвитку. Більше про Інститут за посиланням – http://iser.org.ua/