У проекті бюджету на 2018 р. не закладено передумов до стрімкого економічного зростання – Smart Talk
До такого висновку прийшли економісти під час фахової дискусії Smart Talk «Бюджет-2018: перший трильйон». Захід організував Інститут суспільно-економічних досліджень 21 вересня в Українському кризовому медіа-центрі.

«У проекті бюджету передбачається, що економічне зростання у наступному році буде на рівні 3% ВВП. На мій погляд – це дуже оптимістичний показник і я, відверто кажучи, у нього не дуже вірю. До прикладу, на цей рік також планували зростання 3%, натомість маємо на рівні 1,8%. Планувалось також, що інфляція буде до 8%, але зараз ми вже очікуємо більше 11%. Тобто недотягування економічного зростання компенсується збільшенням інфляції. Що буде у 2018 р.? Якщо запланованого економічного зростання не буде, то очевидно буде вищою інфляція», – пояснює Голова правління ІСЕД Анатолій Максюта.

Експерт також звертає увагу, на великі витрати для обслуговування державного боргу у 2018 р., що складають 130 млрд грн або 4% від ВВП. Ця сума дорівнює усім видаткам бюджету на економічну діяльність, тобто Україна платить позичальникам гроші, які могла б використовувати на інші цілі. Таким чином, обслуговування боргу – однак з нагальних проблем,  які потрібно вирішувати.

Участь у заході взяли також керівник економічних  програм ІСЕД Ярослав Жаліло, експерт з питань фінансової політики Антоніна Дешко, радник Президента України Ігор Уманський, керівник Офісу економічного та фінансового аналізу Верховної Ради України Віктор Мазярчук, екс-член правління Національного Банку України Ігор Шумило.

Метою дискусії було дати загальну неупереджену оцінку основному фінансовому плану держави з позицій прискорення економічного зростання, підвищення добрубуту українців і захисту національних інтересів України.

«Дискусія продемонструвала дуже високі очікування від бюджету, і широкої громадськості, і експертного середовища. Очікувалося, що саме цей бюджет принесе радикальні зміни в українську економіку. Однак, треба усвідомлювати, що сам по собі бюджет нічого не зможе зробити, якщо він не є вершиною айсбергу тих масштабних системних реформ, які мають здійснюватись у різних сферах життя. Навіть, у разі прийняття бюджету, бюджетний процес не лише не закінчується, а лише починається формуванням адекватних, дієвих інструментів бюджетної політики на основі яких бюджет дійсно спроможний буде виконати ті високі сподівання, які на нього покладають», – пояснює керівник економічних програм ІСЕД Ярослав Жаліло.

Smart Talk – спільний проект Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) та Українського кризового медіа-центру – формат експертних дискусій, присвячених комунікації основних аспектів найважливіших для України реформ.

Повну версію Smart Talk можна переглянути за посиланням  «Бюджет-2018: перший трильйон».

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном: +38 (044) 223-29-17 чи +38 (093) 138-40-70 або по e-mail: info@iser.org.ua