Щоб голосувати, переселенцям доведеться прописуватися і втрачати статус ВПО
Якщо не будуть внесені зміни до нещодавно прийнятого Закону про місцеві вибори, то переселенцям доведеться вибирати: або не брати участь у місцевих виборах, або позбутися статусу внутрішньо переміщених осіб. 

Закон про місцеві вибори, який Верховна Рада прийняла 14 липня (№2831-3), не забезпечує механізм реалізації виборчого права внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на місцевих виборах 25 жовтня 2015. До того ж депутати законодавчо закріпили, що вибори на окупованих територіях Донбасу і в Криму цієї осені проводитися не будуть. Про це заявила в коментарі бізнес-порталу Delo.ua експерт з питань внутрішньо переміщених осіб Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнєва.

"Внутрішньо переміщені особи не голосуватимуть за депутатів своїх колишніх рад. Тепер, відповідно, потрібно забезпечити можливість реалізації виборчого права для переселенців в нових територіальних громадах, де вони оселилися", - зазначила експерт.

Ст. 3 Закону про місцеві вибори визначає право голосу члена певної громади його реєстрацією, тобто штампом в паспорті. А переселенці, відповідно до закону про забезпечення прав і свобод ВПО, отримують лише довідку про реєстрацію без відмітки в паспорті.

"Якщо ж виборець - внутрішньо переміщена особа зареєструє місце проживання ("пропишеться"), тоді ця людина втрачає статус внутрішньо переміщеної особи і позбавляється відповідного соціального захисту. Втім, враховуючи аналіз проблем ВПO, для більшості переселенців вкрай важко просто знайти тимчасове житло в оренду, не кажучи вже про штамп в паспорті ", - відзначає експерт.

У Законі про місцеві вибори (не тільки в новій редакції) не передбачена зміна виборчої адреси за межами територіального округу. Тобто проголосувати, наприклад, за депутатів районної ради мають право тільки ті громадяни України, які належать до територіальної громади відповідного міста і проживають на території відповідного району у місті в межах відповідного територіального виборчого округу. А приналежність громадянина до відповідної територіальної громади і проживання його на відповідній території визначається його зареєстрованим місцем проживання.

Зміна місця голосування (за межі одномандатного округу) дає можливість голосувати тільки на виборах Президента і на виборах народних депутатів України (тільки за партії).

Тому експерти, зокрема, представники Донецької обласної організації "Комітет виборців України" та Громадянської мережі "ОПОРА", які постійно здійснюють моніторинг виборчих кампаній і займаються виборчими правами, запропонували механізм зміни виборчої адреси (а не місця голосування) для внутрішньо переміщених осіб.

Саме зміна виборчої адреси дасть право голосувати не лише на місцевих виборах у жовтні 2015-го, але й на наступних будь-яких виборах без обмежень.

Експерти пропонують окремим законом надати можливість виборцям - внутрішньо переміщеним особам не пізніше, ніж за 30 днів до дня голосування на загальнонаціональних або місцевих виборах змінити свою виборчу адресу шляхом особистої подачі заяви до органу ведення Реєстру виборців за місцем фактичного проживання. При цьому, нову виборчу адресу внутрішньо переміщеної особи пропонують визначати за місцем фактичного проживання виборця, зазначеному у довідці про взяття на облік такої особи.

Тобто зміни, запропоновані активістами, дозволять переселенцям зберегти пільги і надасть їм право голосу на виборах місцевої влади за місцем тимчасового проживання.

Тетяна Дурнєва також відзначає, що зміна виборчої адреси для переселенців має відбуватися за заявницьким принципом, а не автоматично: тут має спрацьовувати внутрішня мотивація виборця.

"Вибори виступають важливим інструментом інтеграції внутрішніх переселенців в нові територіальні громади, визнанням за ними прав і обов'язків в умовах переміщення в інші міста і села. Тому надання права голосу переселенцям знизить рівень напруженості, продемонструє відданість держави міжнародним стандартам і повагу прав цієї категорії громадян", - вважає експерт.