Перспективи розвитку Чорнобильської зони відчуження: ядерна безпека, переробка відходів, відновлювальна енергетика та туризм
До 31 річниці аварії на ЧАЕС експерти ІСЕД підготували інфографіку «Стан і перспективи атомної енергетики в Україні» та короткий огляд перспектив розвитку Чорнобильської зони відчуження. 

«Аварія на ЧАЕС, безперечно, мала катастрофічні наслідки як для навколишнього середовища, так і для населення. Але, разом із тим, вона багато чому навчила людство. Після неї у світі значно посилилась увага до ядерної та радіаційної безпеки атомних електростанцій. Україна добре вивчила уроки від Чорнобильської аварії й на сьогодні запровадила та дотримується найвищих стандартів безпечного використання мирного атому. Це дозволяє нам активно розвивати атомну галузь, яка без перебільшення є надійною опорою нашої енергетичної безпеки», – підкреслив експерт з питань енергетики ІСЕД Дмитро Чумак.

Сьогодні в зоні відчуження побудований безпечний конфайнмент (нове «Укриття»), який має близько 165 метрів завдовжки, 260 метрів завширшки і 110 метрів заввишки. Для порівняння, це вище за Статую Свободи у США та Біг Бен у Великій Британії. Загальна вартість проекту склала понад 2,15 млрд дол. США. Україна упродовж найближчих років має поступово виконати роботи із повного зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції.

Зона відчуження також ідеально підходить для подальшого розвитку в її межах відновлюваної енергетики, оскільки площа зони складає близько 260 тисяч гектарів землі, на якій практично ніхто не живе. За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів України, інвестори подали 52 заявки на встановлення об’єктів сонячної енергетики у Чорнобильській зоні відчуження. Перші сонячні панелі планується ввести в експлуатацію вже у поточному році. Сонячні електростанції будуватимуться за рахунок приватних інвестицій на тих територіях, які вже мають необхідну інфраструктуру.

У той самий час, в зоні відчуження далі будуватимуть сховища для радіоактивних відходів. На даний момент, в Україні відсутні необхідні технічні потужності для переробки та зберігання використаного ядерного палива. Через це було прийнято урядове рішення про побудову

Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) на території зони відчуження. Сховище призначене для зберігання ядерних матеріалів протягом 100 років і дозволить відмовитися від дорогої переробки використаного ядерного палива в Росії (200 млн дол. США на рік). Вартість спорудження ЦСВЯП становитиме близько 350 млн дол. США.
Важливо підкреслити, що тепер зона відчуження є унікальним туристичним місцем, яке щороку приваблює близько 20 тис. туристів, серед яких 80% іноземці. За умов розвитку цього туристичного маршруту та проведення відповідної рекламної кампанії цей показник може збільшитися у декілька раз.