Нові тарифи змусять українські родини віддавати всю зарплату за газ
Аргументи уряду щодо необхідності підняття тарифів до рівня європейських потрібно розглядати в комплексі, зокрема, з прив'язкою до рівня заробітних плат.

Про це заявили експерти Інституту суспільно-економічних досліджень.

"Багаторазове підвищення тарифів на газ економічно необґрунтовано. У європейських країнах витрати на ЖКГ зазвичай не перевищують 10-20% від середньої заробітної плати. Тоді як у нас після підвищення тарифів майже вся зарплата піде на комуналку", - констатує експерт у сфері енергетики та ЖКГ Дмитро ДовженкоУ зв'язку з цим він нагадав, що середня заробітна плата в Україні сьогодні найнижча в Європі.

Аналітик зазначає, що згідно з планами Уряду, ціни на природний газ будуть формуватися в розрахунку 3600 гривень за тисячу кубометрів газу за перші 200 кубометрів на місяць, все що понад - по 7800 гривень тисяч кубометрів газу.


"Уявімо приватне домоволодіння в 100 м2, де проживає 4 людини. За рік сім'я для потреб опалення, приготування їжі та гарячої води витратить приблизно 5 тисяч куб.м газу. При нинішній ціні за них потрібно сплатити 8,94 тис грн. Після введення нових тарифів ця сума досягне 28,92 тисяч гривень. Тобто сім'я змушена буде віддавати всю зарплату за природний газ ", - зауважив він.

У свою чергу, аналітик з питань соціальної політики Маріанна Онуфрик підкреслила, що при нинішньому курсі мінімальна зарплата в Україні становить 43 долари на місяць, що еквівалентно 1,43 долара в день.

"При цьому відповідно до критеріїв ООН порогом бідності вважається зарплата нижче 2 доларів. А 1,25 долара в день - межа крайньої бідності. З такими темпами галопуючої девальвації ми скоро наблизимося і до останньої цифри. В таких умовах підвищення тарифів може призвести до зубожіння населення та масового бойкоту сплати комунальних тарифів ", - впевнена експерт.