Незабаром ІСЕД відзначатиме І-й рік своєї діяльності!


19 червня Інститут суспільно-економічних досліджень відзначатиме 1-й рік від початку своєї роботи. За цей відносно короткий проміжок часу нам вдалося реалізувати декілька вагомих проектів, і досягнути чималих успіхів в аналітичній роботі та громадському секторі.

Ідея створення Аналітичного центру ІСЕД виникла півтора роки тому. Ми, тобто люди з бізнесу, люди з досвідом роботи в органах влади, представники громадського сектору, бачили брак у суспільстві потужних і впливових громадських організацій, які б займалися аналітикою суспільно-важливих тем та державних рішень. Деякий час ми підбирали команду експертів, вивчали запити й потреби суспільства. І так поступово ми сформувалися й розпочали свою діяльність. Сьогодні Аналітичний центр ІСЕД позиціонує себе як інтелектуальний міст довіри між владою, бізнесом і громадою.

Наші пріоритетні напрямки діяльності – це дослідження у різних зрізах економічних та соціальних проблем українського суспільства та аналіз подій та тенденцій у деяких дотичних сферах. За останній рік ми здійснили кілька ґрунтовних і вагомих досліджень. Це – Політика економічного прагматизму, де ми виклали наше бачення розвитку України. Також ми підготували й презентували наше дослідження «Бюджетна політика: прагматичні підходи до стратегічних рішень». Ці дві праці концептуально взаємопов’язані. Оскільки, як ми вважаємо, всі подальші перетворення в державі мають відбуватися насамперед через бюджетне планування. На цьому ми не зупиняємося й невдовзі ми завершимо ще кілька галузевих досліджень.

Крім того, на початку цього року ми презентували Макроекономічний прогноз на 2016-й рік. Профільні аналітики відзначили фаховість і системність цього нашого проекту.

Крім того, ми на постійній основі працюємо над супроводженням актуальних проблем, пропонуємо шляхи їх вирішення. Експерти свої пропозиції втілюють в життя через законопроекти, поправки до них, експертні висновки, публікації, інтерв’ю, навчання та круглі столи. Тобто ми користуємось всіма можливим методами комунікацій для впровадження в життя наших напрацювань.

Сайт «Висновки» - один з наших найвагоміших і найцікавіших спецпроектів. Тут ми розміщуємо наш експертний аналіз законопроектів, які надходять в український парламент. Невдовзі ми плануємо розширити функціонал цього ресурсу. Ми бачимо, що проект користується попитом, тож плануємо створити на його базі платформу для спілкування різних зацікавлених соціальних та професійних груп. Тут з’являться форуми, інші експерти зможуть голосувати за висновки, додавати свої коментарі, а депутати зможуть спостерігати за громадською думкую практично в режимі реального часу під час обговорення чи голосування за той чи інший законопроект.

«Школа державного управління» - інший спецпроект Аналітичного центру ІСЕД. Ще на етапі нашого становлення ми на собі відчули потребу у підвищенні кваліфікації експертів у питаннях, з якими вони раніше не стикалися. Вчитися, як кажуть, ніколи не пізно. Водночас ми побачили потребу суспільства, соціально активних його представників у набутті нових практичних знань. Формат роботи Школи – навчити створювати та реалізовувати свої проекти, реальні, життєві. Проект ШДУ виявся дуже ефективним інструментом для налагодження співпраці ІСЕД з регіонами, органами влади та іншими організаціями. Ми знайшли багатьох однодумців, перебуваємо у постійному контакті з випускниками, а проекти живуть своїм життям та демонструють результат. Незабаром ми плануємо започаткувати бюджетну та енергетичну тематичні школи.

Сьогодні наші аналітики працюють у 15 робочих групах при органах влади, у 4 Громадських Радах. За рік наші експерти проаналізували понад 800 законопроектів. Ми взяли участь у розробці 11 законопроектів. І заразна різному етапі проходження у Верховній Раді перебуває 9 документів, які ми розробляли. Також Аналітичний центр ІСЕД надав свою пропозиції до Державного бюджету на 2015 та Програми діяльності уряду Володимира Гройсмана. Зараз ми напрацьовуємо пропозиції до Держбюджету-2017.

Інститут суспільно-економічних досліджень співпрацює за різними напрямками з 12 міжнародними організаціями. Також ми налагодили активну співпрацю з понад 40 нашими українськими громадськими організаціями та науковими інститутами. До числа наших партнерів належать такі організації, зокрема, як Ініціативний центр «Єднання», Рада конкурентоспроможності України, Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, Українська федерація убезпечення…

Принагідно хочемо подякувати усім нашим партнерам, колегам і друзям, які нас підтримували протягом року. Без вас ми б не досягнули успіху!

Докладніше про нашу роботу: