Митницю допоможуть перезавантажити іноземні консультанти?
Іноземні компанії можуть запропонувати реальний механізм покращення функціонування митних органів на всіх рівнях. Про це заявив експерт з питань податкової політики Інституту суспільно-економічних досліджень Юрій Федчишин, коментуючи для радіо "Голос Столиці" ідею про можливість передачі митниці в управління британській компанії.

На думку експерта, швидше за все мова йде не про управління, а про консультування, оскільки митниця - це режимне відомство. «Особливість роботи таких компаній, як Crown Agents, - це індивідуальний підхід. До того ж, вона має великий досвід роботи у державах зі складним політичним кліматом, тому вони є стійкими до зовнішнього тиску», - завважив експерт. Таке співробітництво було би дуже корисним для України, проте для кардинальних змін в роботі митниці першочергово необхідна наявність волі держави до імплементації рекомендацій іноземних компаній. «Для реальних змін у системі роботи митниці потрібна воля керівництва держави. А яким чином здійснювати ці зміни — вже інше питання. Думаю, що компанія допоможе провести зміни ефективніше, якщо влада буде йти назустріч і враховуватиме ці рекомендації», - наголосив Юрій Федчишин.

Головні питання, в яких може британська компанія консультувати українське відомство, пов'язані з оптимізацією процесів, наприклад, уникнення дублювання функцій, поліпшення системи митного оформлення та управління персоналом. Водночас, на його думку, висновки іноземних консультантів матимуть рекомендаційний характер, безпосередніх рішень вони приймати не будуть. «Звичайно, є і ризики. Вони пов'язані з тим, що митниця працює з секретною інформацією, тому, безперечно, повного допуску іноземній компанії не дадуть. Крім того, ця компанія не спеціалізується на управлінні, а власне на консультуванні. Компанія Crown Agents за останні 10 років консультувала уряд Болгарії, уряд Албанії, а також проводили аудит у їх митному відомстві», - наголосив Федчишин.