Коаліція громадських організацій запропонувала уряду Дорожню карту змін


Коаліція громадських організацій (Інститут суспільно-економічних досліджень, Восток SOS, Донбас SOS, Крим SOS, «Право на захист» та Донецька обласна організація Комітету виборців України) запропонувала уряду Дорожню карту змін у сфері соціального забезпечення ВПО та жителів непідконтрольних територій, яка вже була озвучена на зустрічі з представниками МінТОТ, Мінсоц та Мінфіну.

Крім того, 17 листопада відбулося перше установче засідання міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини внутрішньо переміщених осіб. Ця група створена відповідно до наказу міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша.

Громадськість сподівається, що через робочу групу в МінТОТ вдасться пройти за розробленою Дорожньою картою та спільними зусиллями реалізувати повноцінний захист прав ВПО.

Усього карта містить 6 головних складових кроків:

1. Внести зміни до Постанови КМУ №365 “Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”, виключивши з неї дискримінаційні положення. Механізми контролю за соціальними виплатами для ВПО не повинні відрізнятися від механізмів контролю для всіх інших громадян України.

2. Внести зміни до Постанови КМУ №505 “Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг”. Потрібно прив’язати розмір адресної допомоги до постійно зростаючого прожиткового мінімуму, що дозволить гармонізувати розрахунок усіх видів соціальної допомоги.

3. Внести зміни до Постанови КМУ №637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” щодо виключення обов’язковості надання довідки про взяття на облік ВПО під час оформлення пенсійних та соціальних виплат; відокремити процедури виплати грошової допомоги переміщеним особам згідно з Постановою Уряду № 505 від інших соціальних виплат та пенсій.

4. Спільно з представникам національних та міжнародних організацій розробити та затвердити механізм виплати пенсій громадянам, що проживають на непідконтрольних уряду Україні територіях Донецької та Луганської областей.

5. Скасувати постанову Уряду від 14 березня 2016 р. №167 про проведення усіх соціальних виплат через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” як таку, що звужує права ВПО.

6. Провести аналіз законодавства України щодо забезпечення прав і свобод ВПО на відповідність міжнародним стандартам прав людини та положенням Конституції України та, у разі виявлення невідповідностей, запропонувати необхідні зміни.

Для довідки: станом на 14 листопада 2016 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 664 890 переселенців або 1 343 846 сімей з Донбасу і Криму.