ІСЕД та ПРООН перевірять, наскільки українські стратегічні документи спрямовані на досягнення Цілей сталого розвитку

Програма розвитку ООН та Інститут суспільно-економічних досліджень розпочали спільний проект зі скринінгу стратегічних документів України щодо їхньої відповідності Цілям сталого розвитку. Протягом найближчих місяців буде проаналізовано близько 60 ключових документів у сфері енергетики, ефективного врядування, торгівлі, сільського господарства, освіти, медицини, соціального захисту, інфраструктури, туризму, інформатизації, зайнятості, культури та спорту.

Зокрема, йдеться про такі документи як Стратегія сталого розвитку України на період до 2020 р., Середньостроковий план пріоритетних дій Уряду на період до 2020 р., Угода про асоціацію між Україною та ЄС, Стратегія національної безпеки України, Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2020 р. та інші.

Як пояснила заступник директора з питань розвитку ІСЕД Світлана Ковалівська, метою проекту є визначення рівня інтеграції Цілей сталого розвитку в процеси державного планування, нормативні акти та відповідні галузеві стратегії.

«Після аналізу декількох десятків документів ми з експертами ПРООН випрацюємо та надамо рекомендації про те, які заходи потрібно здійснити, аби дійсно досягти Цілей сталого розвитку на регіональному та всеукраїнському рівні», – пояснює заступник директора ІСЕД.

Довідково:
Спільний проект ІСЕД та ПРООН під назвою «Rapid Integrated Policy Assessment (RIA) – screening strategic policy documents of Ukraine against SDGs identified for implementation in Ukraine» є першим кроком у формування дорожньої карти для України щодо імплементації Цілей сталого розвитку. Перелік Цілей був офіційно затверджений на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН в кінці вересня 2015 р. Він включає 17 цілей і 169 конкретних завдань. Зокрема, йдеться про подолання бідності, якісну освіту, підтримання хорошого здоров’я, гендерну рівність, захист  планети, відповідальне споживання та ін.

Більше про Цілі сталого розвитку читайте тут – http://www.un.org.ua/ua/tsili-rozvytku-tysiacholittia.