ІСЕД на Економічному форумі в польській Криниці-Здруй (6-8 вересня)
У польській Криниці-Здруй завершився 26-й Економічний форум - наймасштабніша економічна конференція у Центральній та Східній Європі. Цьогоріч головний вектор дискусій відбувався навколо теми "Об'єднана чи роз'єднана. Європа перед викликами майбутнього". Серед учасників форуму були перші особи країн Східної Європи, незалежні експерти, представники бізнесових кіл. Експерти Аналітичного центру ІСЕД взяли участь у пяти панелях, й одну з них модерували.
 
Наші представники, зокрема, виступили у дискусіях на теми: "Зона вільної торгівлі між ЄС та новими асоційованими країнами: чи є насправді глибокою та всеохопною?" (Ярослав Жаліло); "Родинно-орієнтована політика – Нові виклики, з якими ми стикаємося в контексті зменшення населення" (Маріанна Онуфрик); "Дефіцит соціального капіталу. Чи є це перешкодою для розвитку країни?" (Ярослав Жаліло); Децентралізація, автономія чи самоврядування – дискусія щодо сучасної моделі держави в Україні (модератор Крістіна Аврамченко); "Грузія та Азербайджан – вікно в Європу. Як зміцнити співпрацю?" (Андрій Веселовський).
 
Як відзначив Голова правління ІСЕД Юрій Мироненко за підсумками провідної зустрічі форуму, у якій взяли участь 5-ти премєрів (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина та Україна), риторика дискусії була адресована аудиторії ЄС. "Особисто мене вразила відсутність чіткої відповіді від Прем'єра нашої країни, що нам потрібно від ЄС, - сказав Юрій Мироненко. - Очевидно, що наша влада не може сформулювати, яку Україну ми будуємо, і що в нас буде через 1 рік. Хоча вже потрібно давати відповіді на питання, як Україна може швидко зростати економічно, як вона захищатиме інвестиції та конкурентні правила гри. Й що ми, нарешті, самостійно здатні впоратись зі своєю країною, навіть в умовах агресії (яка здійснювалась постійно не у військовий спосіб). І відповіді на ці питання треба давати в Україні й у формі конкретних рішень існуючих, всім відомих, проблем".