Експерти ІСЕД: «Скасування реєстрації іноземних інвестицій ніяк не вплине на інвестиційний клімат»



19 травня 2016 року у Верховній Раді України відбувся брифінг народних депутатів України та експертів Інституту суспільно-економічних досліджень на тему: «Прямі іноземні інвестиції: чи сприятиме скасування реєстрації активізації їх залучення?».

Приводом для брифінгу став порядок денний щодо голосування цього дня у другому читанні законопроекту №2763, яким передбачається скасування процедури державної реєстрації іноземних інвестицій.

На думку учасників брифінгу, реєстрація іноземних інвестицій сьогодні здійснюється по факту, не є обов’язковою та не спричиняє бар’єрів для залучення інвестицій. Інша річ, що подібних законопроектів, які фрагментарно вносять зміни в законодавство, нині дуже багато – це так званий «законодавчий спам». Вони - або  не вирішують проблему взагалі, або вирішують її частково, чи навпаки погіршують стан справ. Тим паче, що подібні рішення можуть прийматися на рівні органів виконавчої влади, адже порядок в даному випадку визначається постановою і в неї Уряд може вносити зміни й без депутатів. Можна його також спростити й до рівня інформування, так званий декларативний принцип.

За словами заступника директора з питань розвитку Інституту суспільно-економічних досліджень Світлани Ковалівської, запропонований законопроект - це «операція по ампутації органу, замість його лікування», адже скасування необов’язкової (!) реєстрації іноземних інвестицій не дасть позитивного ефекту для активізації іноземного інвестування в Україну.

«Саме негативна економічна ситуація нині спричиняє відтік капіталу з України. Для порівняння: за минулий рік будо залучено 3,8 млрд. дол. США, вибуло 0,9 млрд. Суттєвий відтік відбувся у 2013 році - 2,9 млрд. дол. США, але й залучено було -  5,7 млрд. дол. США.  Були й такі роки коли залучалося удвічі більше, ніж в поточному році, але тоді існувала реєстрація, ще більш зарегульована ніж зараз, і вона, на відміну від нинішньої, була обов’язковою та платною», - аргументувала Світлана Ковалівська під час брифінгу.

На її думку, головне для інвестора – це інвестиційний клімат, відсутність ризиків, сприяння влади для притоку інвестицій. Тому, чергова зміна в інвестиційне законодавство – сигнал про нестабільність та непередбачуваність в Україні. Також, просте скасування реєстрації ніяк не вплине на інвестиційний клімат, проте позбавить державу інструменту передінвестиційного контролю, який, навпаки, мав би бути удосконалений за кращими світовими практиками.

«Ми чекаємо від влади реальних змін до законодавства, які дійсно впливатимуть на інвестиційний клімат, як для іноземних інвесторів так і для внутрішніх.Адже існує нагальна потреба здійснення суттєвих зрушень у стосунках з потенційними та діючими іноземними інвесторами, які забезпечили б, підпорядкування інвестицій національним інтересам, потребам структурної перебудови економіки та прискореного економічного зростання та створення нової системи державного управління інвестиційною діяльності, складовою якої має стати підсистема аналізу та активізації іноземного інвестування в Україні, - і все це викладене у дослідженні експертів нашого інституту «Політика економічного прагматизму», - констатувала Світлана Ковалівська. 

Позицію експерта ІСЕД підтримав науковий консультант нашого аналітичного центру Ярослав Жаліло, який під час брифінгу заявив, що скасування реєстрації іноземних інвестицій як додатковий чинник залучення їх в Україну – це ілюзія. Адже після усіх спрощень, що відбулися раніше, ця процедура не є обтяжливою.

На переконання Ярослава Жаліло, справа не в наявності чи скасуванні реєстрації, а у реальних умовах, які зніматимуть бар’єри для інвестування. Їх швидко можна створити, зруйнувавши корупційні «бар’єри» та спростивши для іноземних інвесторів дотримання регуляторних процедур.

«Навіть, якщо сьогодні  законопроект №2763 буде прийнято, держава не може зволікати із кроками, які сприятимуть залученню іноземних інвестицій в Україну. Це, перш за все,цілеспрямована робота уряду щодо залучення коштів іноземних інвесторів, в тому числі – системних інвесторів, на основі прямих угод з урядом та міжнародних гарантій, що особливо актуально на початкових етапах за несприятливого інвестиційного клімату та високих ризиків. По-друге, організація спеціального захисту прав та інтересів інвесторів (через інструментарій «єдиного інвестиційного вікна», запровадження інституту «інвестиційного омбудсмена» тощо. А також використання локального потенціалу залучення фінансових ресурсів в рамках транскордонного співробітництва та участі у програмах розвитку єврорегіонів, інших міжнародних програмах», - зазначив під час брифінгу Ярослав Жаліло.

В результаті учасники брифінгу закликали народних обранців, відхилити законопроект №2763 з огляду на відсутність прямої залежності реєстрації із стимулюванням притоку іноземних інвестицій в Україну та доцільність її існування в контексті забезпечення національної безпеки.

Відео з бриіфінгу дивіться також  на Youtube каналі ІСЕД