Дмитро Довженко: «Підготовка до опалювального сезону в Україні пройшла важко та незадовільно»


Експерт у сфері енергетики та ЖКГ Інституту суспільно-економічних досліджень Дмитро Довженко в інтерв'ю ГолосUA розповів про бачення розвитку енергетичної галузі і сфери ЖКГ в Україні, у тому числі, й про способи підвищення енергоефективності, доступні громадянам, а також про готовність країни до опалювального сезону.

Як вважає експерт, підготовка до опалювального періоду пройшла дуже важко і незадовільно. Передусім, це стосується енергоресурсів, з наявністю яких є проблеми. Якщо ж говорити про підготовку ЖКГ -  котлів, труб, мереж, то за літній період компанії повинні були провести випробування, планові заміни, ремонти. Більшість з них відзвітували, що все добре, але, як показує практика, останні декілька років посеред зими можуть цілі квартали відключати від опалювання із-за істотних аварій. Рвуться дуже великі діаметри труб, які настільки старі, що не витримують навантаження під великим тиском. Найближчі півроку нас чекають  постійні прориви.

На питання: «Чи відбувається на даний момент експорт електроенергії з Російської Федерації і постачання вугілля з ПАР?» Дмитро Довженко надав вичерпну відповідь:

- На даний момент вугілля частково закуповується в ПАР. Також, неясно за якими схемами, але поновилося постачання вугілля на склади ТЕС з неконтрольованих територій на Донбасі. При цьому вірогідне зниження підвезення вугілля в силу нестабільності ситуації в цій частині країни. При лютих морозах 2,4 млн. тонн вугілля Україні не вистачить і почнеться, або відключення споживачів, або в терміновому порядку закупівля вугілля у РФ, але швидко здійснити це не вийде. Пройде місяць, поки вугілля потрапить в топку котла. Але ж, окрім електростанцій, є ж ще вугільні теплоцентралі. Так, в  Києві Дарницька ТЕЦ опалює декілька районів. Якщо виникне дефіцит антрацитового вугілля, то люди залишаться без тепла, або буде знижена температура в квартирах. У Сумах дві третини міста також опалюються вугільною ТЕЦ.

Відносно експорту електроенергії з РФ - у разі, якщо в Україні немає балансу виробництва і споживання, то в годину ми закуповуємо  200-300 мегават, в той час, як минулої зими Україна закуповувала по 1500 МВт в годину. І навіть зараз періодично виникає така необхідність, але в договорі прописані відповідні об'єми з вартістю  в 950 грн за МВт, і у разі їх перевищення Україна платить близько  1700 гривен за МВт. Усередині країни закупівельна ціна складає 1178 гривен. При цьому минулої зими нас дуже виручив експорт електроенергії з РФ.

Повна версія інтерв’ю Дмитра Довженко на ГолосUA